Onze recepten

Zalmmousse

Benodigdheden

  • 4 blaadjes witte gelatine
  • ½ dl droge witte wijn
  • ½ dl water
  • 1 blik rode zalm (nettogewicht ca 440 gr)
  • 125 gr slagroom
  • 1 el citroensap
  • 4 el mayonaise
  • zout
  • versgemalen peper
  • tabasco
  • 2 bakjes tuinkers
  • 2 el zalmkaviaar

Voorbereiden(kan de dag van tevoren)

In kom met ruim koud water de gelatine ca 10 min. Laten weken.  In steelpan wijn en waterwater aan de kook brengen.  Gelatine goed uitknijpen en van het vuur af al roerende in wijnmengsel laten oplossen.  Laten afkoelen.  Zalm afgieten, vel en graatjes verwijderen.  In een diep bord de zalm fijnprakken.  In kommetje de slagroom losroeren. Aan het gelatinemengsel toevoegen : zalm, slagroom, citroensap en mayonaise.  Door elkaar roeren en op smaak brengen met (zout), peper en enkele druppels tabasco.  Soufflépotjes omspoelen met koud water en het zalmmengsel erover verdelen.  In koelkast minstens 2 uur laten opstijven.

Tortellini met courgettesaus (4 pers.)

Nodig :

  • 50 gr pijnboompitjes
  • 2 courgettes, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  •  1 el olijfolie
  •  1,5 dl groentenbouillon
  •  1 pakje kruidenkaas
  •  2 el geraspte parmesaan
  •  1 bosje basilicum, fijngesneden
  •   400 gr tortellini met ham

Bereidingswijze : Rooster de pijnboompitjes goudbruin.  Bak courgette en knoflook in olijfolie.  Giet de groentenbouillon erbij, roer er de kruidenkaas en parmezaan door.  Mix tot een gladde saus en breng op smaak met peper, zout en de basilicum.  Kook de tortellini gaar zoals op de verpakking staat, overgiet met de saus en bestrooi met pijnboompitten.

(Lentefeest 26 april 2013)

Kip met pasta en pesto

Nodig :        

  • 4 kipfilets,
  • 4 plakjes bacon,
  • 4 eetlepels pesto,
  • 4 tomaten,
  • 400 g pennepasta

Bereidingswijze : Besmeer elke kipfilet met 1 eetlepel pesto en omwikkel met  plakjes bacon.  Bak de kipfilet in wat olie aan om ze een bruin korstje te geven.  Leg de filets daarna in een oven-schotel en bak ze in ongeveer 20 min. verder gaar in een voorverwarmde oven van 190 °C.  Snijd de tomaten in twee en leg ze in een ovenschotel.  Kruid met peper en zout en bak ze 15 min. mee met de kip in de oven.  Kook ondertussen de pasta gaar volgens de instructies op de verpakking.  Leg een portie pasta op het bord en schik hierop de in plakken gesneden kipfilet.

Serveer de tomaten erbij.

Perendessert met Italiaanse amandelkoekjes (8 pers)

Nodig :

  • 1 blik peren op sap (1 l)
  • 1 pakje vanillesuiker
  •  250 gr ricotta
  •    2 dl room
  •  5 el advokaat
  •   2 blaadjes gelatine (van 1,8 gr)
  •  10 Italiaanse amandelkoekjes
  • 2 eiwitten
  •  100 gr suiker
  •    Chocoladekorrels

Bereidingswijze : Laat de gelatine wedken in koud water en de peren goed uitlekken. Bewaar 2 el perensap.  Snijd de peren in kleine blokjes.  Roer de advokaat en de suiker door de ricottakaas.  Warm het perensap en los de gelatine erin op en voeg toe aan het kaasmengsel.  Snijd de amandelkoekjes in kleine stukjes en men onder het kaasmengsel.  Klop de room en de eiwitten stijf en meng deze ook eronder.  Schik een laag perenblokjes op de bodem van een dessertschaaltje en dek af met de ricottacrème.  Versier met chocoladegarnituur.

(Lentefeest 26 april 2013)

Tiramisu (6 pers)

Nodig : 

  • 3 eieren
  • 6 el suiker
  • 500 gr mascarpone
  •  1 likeurglaasje marsala amaretto
  •  300 gr lange vingers of madeirakoekjes
  •  1 kop sterke koffie
  •    3 el chocoladepoeder
  •   2 el chocoladeschilfers

Bereidingswijze : Klop de dooiers met de suiker tot een schuimig mengsel.  Parfumeer met 4 el marsala amaretto en voeg de kaas toe.  Klop de eiwitten stijf en schep voorzichtig onder het mengsel.

Doe wat likeur bij de koffie, dompel de koekjes er even in en schik op de bodem van een diepe schaal.  Doe er een deel van het kaasmengsel op en breng een tweede laag koekjes aan.  Doe de rest van het kaasmengsel erop en werk af met een derde laag koekjes.

Laat opstijven in de koelkast.  Versier met cacaopoeder.

(Lentefeest 26 april 2013)

Lasagne met spinazie en champignons

Nodig :

  • 250 gr verse lasagnebladen
  • 400 gr runder/varkensgehakt
  • 250 gr kastanjechampignons, in kleine stukjes
  • 450 gr gehakte diepvriesspinazie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 200 gr gemalen emmentaler
  • 125 gr ricotta
  • 3,5 dl melk
  • 2 el boter
  •  2 el bloem
  • 1 groot blik tomatenblokjes (800 gr)
  • 4 el olijfolie
  •  3 el oregano
  •   3 el gedroogde basilicum
  •  Nootmuskaat, peper en zout

Bereidingswijze : Maak een bechamelsaus, roer er de emmentaler door en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Bak het gehakt rul in 1 el olijfolie en kruid met peper en zout, 1 el oregano en 1 el basilicum.

Fruit de knoflook in 1 el olijfolie, voeg champignons toe en laat 3 min meebakken. Voeg de spinazie toe en laat 2 min meebakken.  Laat uitlekken in een vergiet.

Meng de groenten met het gehakt en de ricotta en breng op smaak met peper en zout.

Fruit voor de tomatensaus de ui in 1 el olijfolie en voeg de tomatenblokjes toe.  Kruid met peper en zout en 2 el oregano en 2 el basilicum.  Laat 15 min sudderen.

Bedek een ingevette ovenschaal met een laag tomatensaus, dan lasagnevellen, vervolgens het spinaziegehaktmengsel en een laag bechamelsaus.  Herhaal en strooi op de laatste laag bechamelsaus de overgebleven emmentaler.

Bak de lasagne 35 min in een voorverwarmde oven van 180°.  Serveer met stokbrood en een salade

.

(Lentefeest 26 april 2013)